domingo, 19 de abril de 2009

QUAN EL MAL JA NO VÉ D'ALMANSA


Fa prou de temps que Almansa, i el seu significat profund per als que la pèrdua dels furs va ser sinònim de pèrdua d'identitat col·lectiva, no és més que una llunyana referència històrica. La recuperació de l'autonomia va tancar el parèntesi obert, precisament, quan l'absolutista Felip V ens els va arrabassar en aquella cruenta batalla en terres manxegues.

No obstant, els que aspiràvem a una miqueta més que un mer trasbals de poder, els que enteníem que autonomia significava sobretot acostar les decisions polítiques als ciutadans, hem vist com, des que la dreta va prendre el poder valencià, amb Zaplana al cap, l'injuriat centralisme de Madrid s'ha substituït per un més ranci encara centralisme de València.

En política educativa, sense anar més lluny, podíem sentir més pròximes les decisions de govern des de les antigues delegacions provincials i, el que és més important, ens sentíem més segurs que es prenien amb subjecció a la legalitat, ens agradara o no.

En educació, la figura del borbó Felip V s'ha transmutat en un conseller que, a banda la seua concepció ideològica que aplica sense miraments, ha sigut capaç de fer-nos pensar que els foscos temps de l'ordene i mane, de la imposició, de la repressió, dels grisos i de la falta de llibertats estan retornant.

Els professors i les professores del Ribalta es van convertir per moments en subjectes incontrolats als què s'hauria de desallotjar per la força si gosaven exercir el seu dret de manifestació en el seu propi centre. El director de l'institut La Noria de Monforte del Cid està amenaçat d'inhabilitació per no retirar un pasquí que demana la dimissió d'este conseller.

El mal, com veiem, ja no ve d'Almansa, sinó de més prop. I no és només per estos gestos repressius, sinò pel tractament que està panint l'educació. Per això en estes dates pròximes al 25 d'abril en alguns instituts han proliferat imatges com esta, en solidaritat pel director amenaçat i en defensa d'una educació pública de qualitat.

Des de 'Tertulians de la Mar' t'invitem a sumar-te a este acte de rebel·lia aportant un comentari a este post, que enviarem a l'IES de Monforte el dia 28 d'abril, jornada de vaga en l'educació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario